Kort om oss


Hej,

Du kanske undrar vem jag är och vilken bakgrund jag har? Jag bor med min sambo Jessica och alla våra hundar strax nordväst om Uppsala på gården Nyckelholmen. Är utbildad skogstekniker och viltmästare samt att jag har arbetat en kortare tid som officer. Vidare har jag bott i Östafrika där jag arbetade åt en safarifirma. Mitt dagliga arbete är som jaktmäklare vilket innebär att man förmedlar jakt i Sverige och utomlands samt genomför och deltar vid olika jakter. I mitt arbete behöver jag bra jakthundar (annars får man inga kunder) och det är dessa hundar som verkligen håller ”måttet” som vi senare avlar på.

Jag är jaktlig allätare och älskar alla former av jakt, givetvis är det då jakt med hund som skänker den största glädjen. Men genom mitt arbete får jag resa på jakt i andra delar av världen vilket naturligtvis är oerhört spännande.

Målsättningen med vår uppfödning är att få fram bra och goda jakthundar som är lämpliga vid praktisk jakt, dvs att de har ett vettigt jaktsätt. Det jag prioriterar hos hundarna är stort sök, mäktigt skall samt stark mentalitet. Man skall dock komma ihåg att man aldrig får till en bra jakthund av en som står mesta tiden i hundgården. Hunden behöver omtanke, tid och en grundläggande skogsvana – sen får man sin jakthund.

Att vara rasfanatiker är en mycket dålig egenskap. Det finns massor av dåliga jakthundar och många bra jakthundar, vilken ras hunden har spelar mindre roll. Det är den individen som är en duktig jakthund, oavsett ras, som man skall avla på. Därför har Ackers kennel olika raser. All jakt är kul, oavsett om det är fågel, klövvilt eller rovdjur, bara man har en bra jakthund för ändamålet med sig!

Kennelnamnet kommer, vilket den snabbtänkte redan listat ut, från vårt efternamn. Det är annars kutym att ta ett namn på stället där man bor eller jagar som kennelnamn. Men jag började med hundar tidigt och har fött upp jakthundar i ett flertal år och visste redan då att jag skulle få ett ganska kringflackande liv ett tag framöver och då vore det korkat att ta ett namn som skulle sakna innebörd med tiden.

Det som alltid styrt mitt tankesätt vid hundavel har varit att ha starka tiklinjer – det är bara att se hur det går till ute i naturen, mentalt riktiga och starka samt jagande mödrar fostrar den bästa avkomman. Alltså välj en valp från tidigt jagande föräldrar med höga kullvärden. Kom ihåg att, en exteriört fin hund som jagar medelmåttigt kan aldrig överträffa en exteriört medelmåttig hund som jagar bra.